Definiția atomului

Ce este atomul

Atomul este cea mai mică particulă în care un element poate fi divizat fără a-și pierde proprietățile chimice.

Originea cuvântului atom provine din greacă, ceea ce înseamnă nedivizibil. În momentul în care aceste particule au fost botezate, se credea că nu pot fi împărțite, deși astăzi știm că atomii sunt alcătuiți din particule și mai mici, distribuite în cele două părți ale atomului, așa-numitele particule subatomice.

Părțile unui atom

Structura unui atom este foarte simplă. Distingem două părți ale unui atom: nucleu și cortex.

Nucleul

Este partea centrală a structurii atomului . În partea nucleului se află protonii (particule cu sarcină pozitivă) și neutronii (particule fără sarcină electrică).

Cortex

Este partea exterioară a atomului este de electroni (particule cu sarcină electrică negativă).

Cei protoni , neutroni și electronii sunt particule subatomice care formează structura atomului . Ceea ce diferențiază un atom de altul este relația stabilită între ei.

Electronii încărcați negativ sunt cele mai ușoare particule subatomice. Acei Protonii , încărcați pozitiv, cântăresc aproximativ de 1.836 de ori mai mult decât electroni . Acei neutronii , singurii care nu au nici o sarcină electrică, cântăresc aproximativ la fel ca și protonii .

Protonii și neutronii sunt grupați în partea centrală a atomului format din nucleul atomic . Din acest motiv se mai numesc nucleoni.

Astfel, partea centrală a atomului, nucleul atomic, are o încărcare pozitivă în care este concentrată aproape toată masa sa, în timp ce în jurul nucleului atomic există un anumit număr de electroni , încărcați negativ. Sarcina totală a nucleului atomic (pozitiv) este egală cu sarcina negativă a electronilor, astfel încât sarcina electrică totală a atomului este neutră.