Definitia: Substantivului

Ce este substantivul

Substantivul este partea de vorbire sau o clasă de cuvinte  care poate funcționa ca subiect al unei propoziții și care desemnează sau identifică o ființă animală ( pisica, cătel ) , un obiect ( autoturism, telefon ), sau un fenomen al naturii ( vânt, ploie ). În cadrul unei propoziții, substantivele au adesea rolul de subiect sau complement direct, pot fi înlocuite de pronume sau pot fi determinate de adjective. Acestea pot fi însă și atribut, nume predicativ sau element predicativ suplimentar.

În limbile romanice, precum Româna , substantivele variază în funcție de sex și număr . În alte limbi, cum ar fi chineza, substantivele nu variază niciodată. Există limbi în care nu există nici măcar proprietăți formale diferite între substantive și verbe, cum ar fi limba Nahuatl. (Limba Nahuatl este un grup de limbi și dialecte asemanatore, aparținând ramurii “aztece” si a limbilor “uto-aztece”, fiind limbă nativă în Mezoamerica)

Clasificare

Din punct de vedere semantic :

Substantive abstracte 

Acestea sunt concepte dependente, care servesc la desemnarea entităților imperceptibile ale abilităților noastre senzoriale, dar perceptibile prin gândire (prietenie, iubire, rău, credință).

Substantive concrete

 Se referă la concepte independentecu existenta reala. Pe care le putem percepe cu simțurile noastre (un scaun, un computer, o persoană).