Definitie: Planeta

Vă explicăm ce este o planetă și care sunt principalele sale caracteristici. Planetele sistemului solar și ce este un satelit natural.

Ce este o Planeta?

O planetă este un corp ceresc care se învârte în jurul unei stele și care are suficientă masă pentru a ajunge la un echilibru hidrostatic (între forța gravitației și energia generată de nucleul său). Acest echilibru îi permite să-și mențină forma sferei, să domine orbita (împiedică alte corpuri să-i invadeze calea) și să nu emită propria lumină, ci să reflecte lumina stelei în jurul căreia gravitează. Planeta noastră Pământ, ca și cele șapte planete rămase ale sistemului solar , se învârt în jurul Soarelui pe orbită, toate împărtășesc caracteristicile care definesc corpul ca o planetă și, cu toate acestea, prezintă diferențe în funcție de compozițe și locația sa în sistem solar

Caracteristicile unei planete

Planetele gazoase efectuează o mișcare de rotație rapidă în comparație cu Pământul.

Planetele Sistemului Solar sunt clasificate în funcție de compoziția lor și pot fi:

  • Planete stâncoase Numite și „telurice” sau „terestre”, sunt corpuri de înaltă densitate formate din materiale stâncoase și metalice. Planetele Mercur, Venus, Pământ și Marte sunt stâncoase.
  • Planetele gazoase Numiți și „jovianos”, sunt corpuri mari, care efectuează o mișcare de rotație rapidă în comparație cu Pământul. Aceste planete au o atmosferă foarte densă, generează câmpuri magnetice puternice și au mulți sateliți. Planetele Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun sunt de tipul gazelor si se numesc JOVIENE.

Planetele sunt, de asemenea, clasificate în funcție de locația lor în raport cu distanța de Soare și pot fi:

  • Planetele interioare Sunt planetele care sunt cele mai apropiate de Soare, înaintea centurii de asteroizi. Sunt Mercur, Venus, Pământ și Marte.
  • Planetele exterioare. Sunt planetele care sunt cele mai îndepărtate de Soare, după centura de asteroizi. Sunt: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

De când a fost descoperită Pluto în 1930, a fost considerată o planetă până în 2006 , când, după o intensă dezbatere internațională, s-a decis reclasificarea lui Pluto ca planetă pitică a Sistemului Solar, deoarece nu întrunește una dintre caracteristicile pentru a fi considerată o planetă. Nu are o dominantă orbitală (orbita sa nu este liberă de alte corpuri în calea sa și are cinci sateliți care au același tip de orbită). Pluton este o planetă pitică, cu caracteristici stâncoase și un tip exterior, deoarece este corpul cel mai îndepărtat de Soare. Au fost recunoscute, pe lângă Pluto, alte planete pitice, precum :Heumea,Ceres, Makemake și Eris.

Citește articolul relaționat: Câte planete exista în sistemul solar

Dintre toate planetele sistemului solar Pământul este cea mai densă planetă și singura cu apă pe suprafața sa.